Kandalló blog

Külső égési levegő betáplálású vízteres kandallóbetéteinknél bizonyos keretek között változtatható a teljesítménynek a megoszlása a víz oldal és a légfűtés között.

Ami Don Quijotenek Sancho Panza és Stannak Pan, az a kandallónak a tűzkészlet.

Vágjunk bele egyenesen a szakmába! Ha a kandallót túlrakjuk fával – ami könnyen előfordulhat, hiszen nem fogjuk mindig patikamérleggel méricskélni, hogy mennyi fát teszünk bele, valamint valljuk be, hogy senki sem szeret nagyon gyakran tenni a tűzre – szóval, ha több fát égetünk egyszerre, mint amennyi a maximális teljesítmény leadásához szükséges, akkor a füstgáz túl nagy hőmérséklettel fog távozni, mert a kandalló hőleadó felülete nem lesz elég nagy ahhoz, hogy minden hőt hasznosítson, így elvesztegetünk a kéményen át távozó forró füstgázzal meglehetősen sok értékes energiát.

Kandallóbetét kiválasztásánál először is érdemes átgondolnunk, hogy csak az adott helységet, ahova a készüléket telepítjük, vagy az egész lakterünket szeretnénk fűteni, illetve, hogy  a készülékünket csak fűtés rásegítésére vagy főfűtésként használnánk.

Az első mindenből meghatározó. Akárcsak az első szerelem, az első csók, az első nap az iskolában vagy az első gondolat valakivel kapcsolatban nemcsak hogy nagyon fontos, de mindenképpen nyomot hagy és kihat a további kapcsolatunkra az adott dologgal vagy személlyel.

Füstcsonk méret - Tűzterünk kiválasztásánál tisztában kell lennünk kéményünk belső átmérőjével, hogy megfelelő füstcsonk kivezetést tudjunk választani kandallóbetétünkhöz.

Egy kandalló alapanyaga alapvetően kétféle lehet: lemez, vagy öntvény. A Benkel kandalló tűzterek kivétel nélkül öntvény tűzterek - és ezzel már le is lőttük a poént. Azonban az érdekesebb kérdés éppen itt kezdődik. „Rendben, öntvény tűzterekről (kandallóbetétekről) van szó, de miért öntvény?” – kérdezhetnék. El kell mondanunk az igazság érdekében, hogy mindkét építési módnak van előnye és hátránya is.

A kandalló külső megjelenése az egyik legfontosabb szempont kandallóvásárláskor. Azonban ahogy az életben is a belső értékek a legfontosabbak, úgy igaz ez a kandallókra is. A megfelelő kandallóbetét fogja meghatározni a kandalló hatásfokát, minőségét.

A következőkben Gyergyay Csaba, a Benkel alapítójának egyik szakcikkéből emeltünk ki egy rövid, érdekes részt. A szakember köznyelven, érthetően mutatja be, mi kell a tökéletes égéshez, mire kell figyelni a kandallóknál, ha tökéletes égést szeretnénk. "

A kandallót azért szokták sokszor a cserépkályha mögé sorolni, már ami a hosszantartó hőleadást illeti, mert a cserepek sokéig tartják a meleget, a kandallókban pedig a fűtőérték egy része a kéményen át távozik. Persze ez így nem a teljes igazság.

Egy kandalló betétet gyártó cég sem reklámozná magát azzal, hogy a beszerelése után kéménybűz terjeng a szobában, vagy durvább szóval putriszag.

Sokan talán nem tudják, miért nem káros a természet számára a fa kandallóban történő eltüzelése, sőt azt sem, hogy amennyiben az  évente eltüzelt fa mennyisége nem több annál, mint amennyi új faanyag az erdőben utána nő, akkor a fa elégetésétől nem változik meg a légkör CO2 tartalma.

Most, hogy esik az eső már jó ideje és minden csupa víz, logikus, hogy a vízteres kandallókról ejtsünk néhány szót.

Érdekes tendencia figyelhető meg a vízteres kandalló piacon. Egyre nagyobb az érdeklődés a vízteres kandalló konstrukciók iránt, amelynek oka valószínűleg több összetevős.

A vízteres kandalló nagy előnyét - azt, hogy központi fűtésre is köthető - már korábbi írásainkban is felvetettük, de azt nem vizsgáltuk meg részletesen, hogy miben különbözik a vízteres kandalló egy központi fűtést működtető gázkazántól.

Ezt a kandallóra vonatkozó kérdést inkább a másik oldalról tudnánk megválaszolni, vagyis, ha kandalló, akkor miért válasszunk víztereset.

Olyan apró, kandalló használati dolgokról lesz most szó, amelyek biztosan mindenkinek az eszébe jutnának, azaz nem találtuk fel a spanyolviaszt vele, de általában akkor szoktak eszünkbe jutni az ilyen egyszerű dolgok, amikor már megtörtént a kellemetlen esemény.

A Pilis S SÜTŐ kandallóbetét, vagy másnéven légfűtő tűztér különlegessége, hogy a kandallóban nem csak tüzelni tudunk, hanem nevéhez hűen süthetünk is.

Éppen most érkezett be hozzánk egy kép az egyik kedves megrendelőnktől, akinek egy speciális Pilis SÜTŐ kandalló tűzteret gyártottunk. A megrendelő kérése az volt, hogy a sütő ajtaja a tűztérrel ellenkező oldalra kerüljön, mivel a kandallót praktikusan a nappali és a konyha közé építette be. Így a kandallót rakni, és a tüzet élvezni a nappaliból lehet, míg a sütőhöz a konyhából férünk hozzá.

A vízteres kandalló forradalma. Nagyon erős mondat, erős cím.

Minden cég nagyon büszke az első termékére, főleg, ha átütő sikereket ér el az első „gyermek”.

A központi fűtéses kandalló gyakorlatilag azt jelenti, hogy egy vízteres kandallót kapcsolunk be a már meglévő központi fűtés rendszerbe. Nem azt jelenti, hogy a központi fűtés fűti a kandallót, vagy, hogy a kandalló, mint egy újabb hő leadó felület (radiátor) sugározza a központi fűtés által előállított meleget, hanem éppen ellenkezőleg.

Könnyen elfeledkezhetünk a szerelvényekről, mert mindenki magától értetődőnek veszi, hogy ezek hozzátartoznak a kandallóbetéthez, legyen szó légfűtéses vagy vízteres modellről.

1. oldal / 2