Ha már kandalló, akkor miért ne legyen vízteres kandalló?

Ezt a kandallóra vonatkozó kérdést inkább a másik oldalról tudnánk megválaszolni, vagyis, ha kandalló, akkor miért válasszunk víztereset.

Ha már kandalló, akkor miért ne legyen vízteres kandalló? Ha már kandalló, akkor miért ne legyen vízteres kandalló?

Ugyanis, ha már készen van a lakásunk, vagy házunk fűtési rendszere és a kandallóra mintegy hangulati és látványelemre tekintünk (amellett, hogy jelentős meleget is ad), akkor nagyot spórolhatunk a fűtési számlánkon, ha vízteres kandallót választunk és ráköttetjük a központi fűtésre. Így a látvány és hangulat ugyanúgy megmarad, mert a tűz így is látszik, így is meg kell rakni, be kell gyújtni stb., viszont a meleg ugyanonnan fog jönni, ahonnan eddig is, például a radiátorokból.

 A különbség csak annyi lesz, hogy ha működtetjük a kandallót, akkor kevesebb gázt kell majd égetnünk. Összefoglalva: annak, akinek számítanak a költséghatékony fűtési megoldások és a hangulat és látvány mellett nem bánná, ha a fűtési költségei is csökkennének, azoknak leginkább a vízteres kandallókat ajánljuk. Ugyanakkor az is igaz, hogy a légfűtő kandallók is optimalizálják a fűtésre fordított összeget, itt azonban nekünk kell beavatkozni és résen lenni. A központi fűtésre kötött vízteres kandallóknál ugyanis automatika tudja szabályozni, hogy ha a radiátorokban keringetett víz eléri a kellő hőmérsékletet, akkkor automatikusan leálljon a gázfűtés.