A tűztér anyaga nem csak a designról szól

Egy kandalló alapanyaga alapvetően kétféle lehet: lemez, vagy öntvény. A Benkel kandalló tűzterek kivétel nélkül öntvény tűzterek – és ezzel már le is lőttük a poént. Azonban az érdekesebb kérdés éppen itt kezdődik. „Rendben, öntvény tűzterekről (kandallóbetétekről) van szó, de miért öntvény?” – kérdezhetnék. El kell mondanunk az igazság érdekében, hogy mindkét építési módnak van előnye és hátránya is.

A Benkel kandalló tűzterek kialakításánál az egyik legalapvetőbb cél az volt, hogy tartósak legyenek, ne kelljen néhány év után cserélni őket. Mivel az öntvény tűzterek jobban állják az idő vasfogát, ezért kézenfekvő volt a választás. További előnye az öntvény tűztereknek, hogy ellenállóbbak a hőhatással szemben, nem égnek ki olyan könnyen, mint a lemezből készült tűzterek. Merevítőbordákkal vannak ellátva, melyek védik a nagy felületeket a hőhatások okozta deformációtól, repedésektől.

A lemezes tűzterek mellett leginkább a széles formai választékot lehetne felhozni érvként, tény, hogy a legtöbb design kandallót lemezből építik, mivel akár 2, vagy 3 méteres áthidalások is megoldhatók lemezből, míg öntvényből nem nagyon szokás 80 cm-nél szélesebb tűzteret készíteni. Röviden összegezve, a Benkel kandallóbetétek öntvényből készülnek, rendkívül jó hőleadó képességgel és nagy tartóssággal rendelkeznek. Ezért mi az öntvény tűzterek mellett tettük le a voksunkat!