Kandalló-szótár

Kandallós szakzsargon - szavak, kifejezések a kandalló világából

Az alábbiakban megtalálja a kandalló építés körében leggyakrabban használt szakkifejezések magyarázatait.

BUKÓJÁRAT, BY-PASS SZELEP
Legtöbb esetben a hideg kémények nem rendelkezek megfelelő huzatteljesítménnyel, ezért a kandalló tűztér tűzkamrájából kiáramló füstgáz a lehető legrövidebb úton kell a kéménybe jusson. A bukójárat és a by-pass szelep tulajdonképpen egy váltószelep, mely ezt lehetővé teszi. Át tudjuk váltani a füstgáz útját direktből indirektbe. Különbség a kettő között csupán annyi, hogy a bukójárat minden típusú – már meglévő – kandallóbetétre füstcsonkkal csatlakoztatható. Alkalmazásukkal javítható a kandalló hatásfoka és elkerülhető a visszafüstölés.

 

ÉGÉSI LEVEGŐ
A tüzelőanyag (fa) elégetéséhez szükséges levegő mennyisége. Megkülönböztetünk primer, secunder, ritkább esetben tercier égési levegőt. Az elsődleges levegőadagolás a kandallóbetét rostélyán keresztül történik, míg a másodlagos a fagázok elégetését szolgálja az utólagosan égéstérbe juttatott levegő által.

ÉGÉSTERMÉK ELVEZETŐ BERENDEZÉS
Másnéven kémény, mely a kandallóbetétben – az égés által –  keletkezett füstgázokat füstcsatornán keresztül elvezeti a szabadba. Megkülönböztetünk belső és külső falon szerelt kéményeket. Utóbbiak szigetelése kötelező a megfelelő huzatteljesítmény eléréséhez.

ÉGŐTÉR
Másnéven tűztér. A kandallóbetét központi része, melyben a fából felszabaduló gázok elégnek. A légfűtő tűztér és a vízfűtő kandallóbetét esetében is anyaga öntvény, ritkán lemez samottbéléssel.

FÜSTBEKÖTŐ ELEMEK
A kandalló tűzteret a kéménnyel összekötő elemek összessége, mely a távozó füstgázokat hivatott a kéményen keresztül a szabadba áramoltatni. Anyaga: korrózióálló nemesfém vagy acél.

FÜSTCSONK
A kandallóbetét füstkivezető csonkja, mely a tűztér tetőszerkezetén „kupoláján” helyezkedik el és az égéstermék tűztérből történő kivezetésére szolgál. Vízteres kandalló betétek esetében nagyobb átmérőjű füstkivezető csonk szükséges, mivel az összteljesítményük jóval nagyobb, mint a légfűtő tűztereknek.

FÜSTERNYŐ
A kandallóbetét füstgyűjtő kupolája, mely harangszerűen összetereli a keletkezett égésterméket, majd továbbítja a kéménybe. Átmérő 160 mm és 180 mm méretben gyártható. Vízteres kandalló esetében a füsternyő helyett szereljük fel a különböző teljesítményű víztartályokat.

GYULLADÁSI HŐMÉRSÉKLET
Az a legalacsonyabb hőmérséklet, amelyen a tüzelőanyagból felszabaduló gázok, gőzök atmoszférikus nyomáson levegővel keveredve külső behatás nélkül meggyulladnak. A kandallóbetétben eltüzelt fa gyulladási hőmérséklete kb. 270 Celsius fok.

HAMUZÓ FIÓK
A kandalló tűztér alsó részén közvetlenül a tűzrostély alatt helyezkedik el, a hamu gyűjtésére szolgál. A szilárdtüzelésű kandallóbetétek nélkülözhetetlen eleme.

HÁTLAPDÍSZ
A kandallóbetét hátsó öntvény lapjának belső oldalán található. Megvédi a tűztér  falát az intenzív tüzelés során létrejött nagy hősokktól. A hőterhelés nagy részét először a dísz veszi fel, majd egyenletesen továbbítja a nagyobb felületű hátlapnak, melyet ezáltal védünk és növeljük élettartamát. Azon  vízteres kandallóbetéthez mely hátsó víztartállyal rendelkezik, dísz nem tartozik.

HUZATSZABÁLYZÓ PILLANGÓSZELEP
A kandallóbetét távozó füstgázának mennyiségét szabályzó szerkezeti egység. A tűztér alaptartozéka, mely a füsternyő kimeneti füstcsonkjában van elhelyezve. Manuálisan a frontrészről működtethető.

KANDALLÓBETÉT
Másnéven kandalló tűztér,  amelyben a tüzelőanyag elégetésre kerül.  A kandalló fő szerkezeti eleme, a felépítményen belül helyezkedik el, mely füstcsővel kapcsolódik az égéstermék elvezető berendezéshez. Légfűtő és vízteres kandallóbetétet különböztetünk meg. Anyaga öntöttvas, ritkán lemez samottbéléssel.

KONVEKCIÓS TÉR
A kandallóbetét és a kandalló burkolat közötti légrés, amely biztosítja a levegő cirkulációját, valamint a felgyorsult – a fatárolón keresztül beáramoltatott – levegő hűti a tűzteret, ezáltal növelve élettartamát. Kandalló építésénél nagyon fontos ennek kialakítása, hiszen nemcsak a tűzterünket tesszük tönkre, de a megfelelő teljesítményt sem érjük el enélkül.

KOROMZSÁK
Az égéstermék-elvezető berendezés, azaz a kémény függőleges járatának legalsó bekötés alatti szakasza.

KÜLSŐ LEVEGŐ OPCIÓ
A kandallóbetét égéshez szükséges levegőmennyiségét vagy hagyományos úton a a belső laktérből, vagy a kandallóbetéthez vezetett légcsatornán keresztül külső légtérből juttatjuk a tűztérbe. Utóbbi feltételez egy erre a célra kialakított fogadó csonkot a kandallóbetét alsó részén, mely direkt az égőterébe vezeti a szükséges levegő mennyiségét.

LÁBAZAT
A kandallóbetétek alsó részén található, szerencsésebb esetben állítható lábak, melyek a kandallóbetét szintezését szolgálja. A Benkel légfűtő tűzterek és vízteres kandallók is rendelkeznek eleve beépített állítható lábazattal.

LÉGFŰTŐ KANDALLÓBETÉT
A kandallóbetétek azon típusa, mely a bázishelyet – ahol a tűztér telepítve van – képesek fűteni . A meleg levegőt légcsatornán elvezetve a szomszédos helyiségek, sőt akár az egész ház is kifűthető. Anyaga lemezgrafitos szürke öntvény.

LÉGZSILIP
Manuálisan működtethető égési levegő ellátó, szabályzó szelep. Kályhák külső és belső égési levegő bevezetésére szolgál. Beömlési keresztmetszet 150cm2. Zárása hermetikus.

NYITOTT ÉGÉSTERŰ KANDALLÓ TŰZTÉR
Olyan kandallóbetét, amely az égési levegőt a telepítés helységéből nyeri, és az égésterméket az égéstermék-elvezető berendezésen keresztül a szabadba vezeti ki.

NYITOTT TŰZTERŰ KANDALLÓ
Olyan tüzelőberendezés, mely a helység légterétől nincs elkülönítve.

NYITOTT RENDSZERŰ KÖZPONTI FŰTÉS
Olyan fűtési rendszer melyben a nyomás kiegyenlítésére egy nyitott tágulási tartály áll rendelkezésre. A vízteres kandalló által megtermelt hő által létrejött üzemi nyomás szinten tartására szolgál, a  nyitott tágulási tartályban lévő vízoszlop súlyával arányosan. A központi fűtéses kandalló nyitott rendszerben történő használata kevésbé elterjedt, inkább zárt központi rendszerre érdemes csatlakoztatni.

PILLANGÓSZELEP
A kandallóbetétek kimenő füstcsonkjába szerelt elzáró csappantyú, mellyel a tűztérből kiáramló füstgáz mennyiségét manuálisan a kandalló frontrészéről szabályozhatjuk. Teljesen lezárni biztonsági okokból nem szabad és nem is lehet, különben a keletkezett égéstermék nem tud a kéményen keresztül a szabadba távozni.

ROSTÉLY
A kandallóbetét alsó részén helyezkedik el, melyen a tűzifa nyugszik. Fő feladata az égési levegő továbbítása az égőtérbe. Anyaga öntvény. Megkülönböztetünk közép-, és szélső rostélyokat. Utóbbinak feladata az oldalfalak hűtése a levegő egyenletes eloszlatásával. Légfűtő és vízteres kandallóbetéteinkben is megtalálhatóak.

SZÁRAZ FA
A fatüzelésű kandallóbetét tüzelőanyaga szigorúan száraz fa. Ez 2 évig szárított, azaz száraz, szellős helyen tárolt tűzifát jelent. Égéskor először a fában tárolt vízgőz szabadul fel, mely elpárologtatása során sok energiát veszítünk és kicsapódhat a kandallóbetét falára.

SZEKUNDER ÉGÉSI LEVEGŐ
A kandallóbetét égőterébe vezetett másodlagos égési levegő, melyet a kandalló tűztér hátfalán kialakított légbeömlő nyílásokon keresztül juttatunk az égőtérbe. A tűztér felső harmadában tökéletesíti az égést, az addig el nem égett gázok meggyújtásával. Az öblítőlevegőt is nevezhetjük másodlagos égési levegőnek, hisz az üveg tisztán tartásán felül hozzájárul a gázok elégetéséhez. A Benkel kandallóbetétek hátfalán 7 darab átmérő 15 mm-es furat áll rendelkezésre a szekunder levegő tűztérbe juttatásához.

SZELLŐZŐRÁCS
A kandallóbetét által cirkuláltatott meleg levegő kifúvását – néhány esetben beszívását – szolgáló elem. Általában a mennyezethez közel, a kandalló süveg felső részén helyezendő el. Kapható falazótokkal rendelkező acél vagy rögzítő füllel rendelkző aluminium szellőzőrács is.

SZERELVÉNYEK
A kandallóbetét választható tartozékai: kilincs, hamuzó fiók gombjai, huzatszabályzó szelep gombja és a zsanérok gombjai. Kandallóbetéteink esetében 4 fajtából választhat, alapáron fekete szerelvénnyel kaphatók.

TERMIKUS ELFOLYÓSZELEP
A vízteres kandallók biztonságáért felelős a termikus elfolyószelep. A vízteres tűztér hűtőkörét vezérli a merülőhüvelyes érzékelő szondával. Gyárilag kalibrált hőfokon (~95 C fok) a szelep mechanikusan nyitja a hálózati hideg vizet, és a szeparált hűtőcsőkígyón addig folyatja keresztül a lefolyóba, míg a vízteres kandallóbetét vizének hőmérséklete vissza nem hűl a gyárilag kalibrált kb. 85 C fokra. Így teljes biztonságot adva a központi fűtéses kandallónak.

TÖMÍTŐZSINÓR ÉS TÖMÍTŐPASZTA
A kandallóbetét elemeinek összeállításánál magas hőállóságú tömítőpasztát és tömítőzsinórt használunk. A tűztér lég-tömör szerkezetének kialakításához mindenképpen hőálló paszta használata szükséges. Hőállósága 1200 C fokig biztosított.

TÜZELŐAJTÓ
A légfűtő kandallóbetét egy speciális fajtájának hátsó ajtaja, amelynél a Pilis típusú tűztér hátsó falára egy Bodok tűztér nyúlványként kerül rászerelésre. Amennyiben a tüzelést nem a kandallóbetét frontrészéről szeretnénk intézni, rendelkezésre áll a hátsó kisebb hőleadású tüzelőajtó.

TŰZBAK
A kandallóbetét rostélyához erősített „gereblye”, mely az üveget védi a fa esetleges nekiütődésétől. Anyaga öntvény.

VÍZTARTÁLY
A vízteres kandallóbetét fő szerkezeti eleme, amely általában a tűztér fölött helyezkedik el. Amennyiben növelni szeretnénk a vízoldali teljesítményt, – a légfűtő hátrányára – a kandallóbetét hátsó öntvény lapját kicserélhetjük szintén egy víztartályra. A Pilis vízteres kandallóbetétek víztartálya lehet keresztvízcsöves, vagy hosszlángcsöves kialakítású.

VÍZTERES KANDALLÓBETÉT
Azokat a tűztereket nevezzük vízteres kandalló betéteknek, melyek zárt vagy nyitott központi fűtési rendszerre köthetők. A tűztér anyaga öntvény, míg a vizes hőcserélő acél lemez. Előnye a légfűtő kandallóbetétekkel szemben, hogy nemcsak az adott helység levegőjét képesek fűteni, hanem az egész házat. A rendszer kombinálható, hőcserélő vagy puffertartály beiktatásával akár padlófűtés is köthető rá.

ZÁRT ÉGÉSTERŰ KANDALLÓ TŰZTÉR
Olyan kandallóbetét, melynek teljes égésilevegő-ellátását, tűzterét és égéstermék-elvezetését a telepítés helyiségétől légtömören elzárt üzemeltetésre tervezték, és amely az égési levegőt a szabadból nyeri, az égésterméket az égéstermék-elvezető berendezésen keresztül a szabadba vezetik, a telepítés helyiségének nyomásviszonyaitól függetlenül.

ZÁRT RENDSZERŰ KÖZPONTI FŰTÉS
Vízteres kandalló zárt központi fűtési rendszerre történő csatlakoztatása üzembiztosabb, mint a nyitott rendszerű üzemeltetés. Fő eleme a zárt tágulási tartály, mely a túlnyomás kiegyenlítésére szolgál. Amennyiben a központi fűtéses kandalló keringető szivattyúja valami oknál fogva nem tud működni, a túlnyomást a termikus elfolyószelep és a rendszer bármely pontján elhelyezett nyomáshatároló szelep engedi el.

ZÁRT TŰZTERŰ KANDALLÓ
Olyan tüzelőberendezés, mely a helység légterétől kandallóajtóval van elkülönítve és az égéshez szükséges levegőt nyerheti belső illetve külső légforrásból egyaránt.