Kéménybűz, kandalló, putriszag

Egy kandalló betétet gyártó cég sem reklámozná magát azzal, hogy a beszerelése után kéménybűz terjeng a szobában, vagy durvább szóval putriszag.

Azonban a nem megfelelő teljesítményű kémények miatt az említett jelenség előfordulhat, függetlenül attól, hogy milyen drága tűzteret választottunk. Azonban, pont úgy, ahogy a legtöbb dologra is igaz, ha szakemberhez fordulunk, ő könnyűszerrel fel tudja tárni az okokat, és megoldást tud nyújtani erre a kellemetlen dologra is.

Persze, nem árt eleve a kémény megvizsgálásával kezdeni egy kandalló megépítését, sőt a kémény kapacitásával kalkulálva választani ki azt a kandallóbetétet, vagy más néven tűzteret, ami megfelelő lesz a kéményhez. Az alábbiakban Gyergyay Csaba, okleveles gépészmérnök, a Benkel alapítójának cikkrészletét közüljük, ami a kandallós szemszögéből közelíti meg és a szakember pontosságával orvosolja a szóban forgó kéménybűzt, vagy putriszagot:

Tüzelőberendezésekkel, kéményekkel kapcsolatos gyakori panasz, hogy a lakásban kéménybűz terjeng (putriszag), melyre szomorú tapasztalatom szerint, rendszerint nem tudunk kielégítő magyarázatot adni. Pedig az ok megfejtése nagyon egyszerű. Néhány lehetséges gyakori okát ismertetjük.

1.) A kémény alsó szekciójában (lakásunkban) depressziós, alulnyomásos állapot alakul ki. Erre többnyire a szellőztetés megoldatlansága ad magyarázatot.

2.) A kéményben lévő levegő hidegebb, vagyis sűrűbb, mint a külső környezetben lévő. Ez főleg átmeneti évszakokban szigeteletlen külső kéményeknél fordulhat gyakran elő, különösen akkor, ha az erős napsütés gyorsan felmelegíti a kinti levegőt. A hiba kijavítására vonatkozóan sokkal célszerűbb a kémény szigetelését javasolni, mint a magasság növelését. Átmeneti megoldásnak ajánlhatjuk a kéményben lévő levegő felmelegítését akár a tisztító ajtón keresztül, papír elégetésével. Eredményt hozó megoldás, ha a kandallóban elhelyezünk egy gyertyát, és hosszasan égetjük. Rövid idő alatt helyes irányba fordulhat az áramlás.

3.) Mély völgyben fekvő településen lehet olyan környezet, ahol nyomott légköri zóna alakul ki. Ez ritkán rövid ideig tartó állapot, de ilyenkor a kémények alkalmatlanok lehetnek a biztonságos üzemelésre.

4.) Akár egy közepes sebességű szél is okozhat akkora torló nyomást a kémény kiömlő nyílásában, hogy vissza tudja fordítani az áramlás irányát. Ennek kivédhető módja, ha szélkakast vagy egyéb, már nagy választékban beszerezhető kéményfödő idomot helyezünk a kémény nyílására.

Konklúzióképpen fontos rögzítenünk, hogy a kéményben az áramlás az égéstermék és a levegő sűrűségkülönbségéből keletkező felhajtóerő (huzat, vagy régiesen huzam) hatására alakul ki, vagy mesterségesen (ventillátorral) hozzák létre.

Gyergyay Csaba
Okl. gépészmérnök

Tisztelt Érdeklődő!

2024.06.17-től 2023.06.24-ig szabadságon vagyunk.

Információkérés, érdeklődés, megrendelés esetén kérem a benkel@benkel.hu email címen, vagy a honlapon elérhető űrlapon keresztül lépjen velünk kapcsolatba.

Ez idő alatt telefonon nem vagyunk elérhetőek.

Gyártási határidő jelenleg 1 hét.

Megértését köszönjük!

Gyergyay Benedek
ügyvezető, tulajdonos
BEN-KEL KFT.