Tökéletes égés – kandallóban is lehetséges

A következőkben Gyergyay Csaba, a Benkel alapítójának egyik szakcikkéből emeltünk ki egy rövid, érdekes részt. A szakember köznyelven, érthetően mutatja be, mi kell a tökéletes égéshez, mire kell figyelni a kandallóknál, ha tökéletes égést szeretnénk. ”

Az égési hőmérséklet alatt azt a hőfokszintet értjük, amelyre a felszabaduló hő hatására az égéstermék felmelegszik. A felszabaduló hő egy része a gyakorlatban különböző veszteségek formájában távozik a rendszerből, vagy más célra fordítódik. Ez a hőveszteség. Tökéletes égésről beszélünk, ha a tüzelőanyag összes éghető alkotóeleme elég, az égéshez szükséges levegőmennyiség rendelkezésre áll és a fűtőanyag teljes fűtőértéke felszabadul. A tökéletes égéshez elméletileg szükséges levegőmennyiség m3-ben 1 kg tüzelőanyagra vonatkoztatva fánál 4,2, tőzegnél 3,8, brikettnél 5,7, barnaszénnél 6,3. A gyakorlatban az elméletileg szükségesnél több levegőt kell a tűztérbe juttatni, ezt légfeleslegnek nevezzük.

A viszonyszámot, amely megmutatja, hogy a tűztérbe bevezetett levegőmennyiség hányszorosa az elméletileg szükségesnek, légviszony-tényezőnek nevezzük. Fatüzelésű kályhák vagy kandallók esetében ennek értéke 1,5-2. Vagyis a fent felsorolt elméleti értékek 1,5-2-szeresével kell számolnunk. Például: egy 10 kW teljesítményű fatüzelésű kandalló óránkénti levegőigénye legalább 60 m3/óra. Fontos megjegyezni, hogy a tökéletes égés alapfeltétele a tűzkamra megfelelő hőmérséklete (mindenképpen a gyulladási hőmérséklet fölött), a tüzelőanyag jó minősége (szárított keményfa) és az égéshez szükséges levegőmennyiség biztosítása. Bármelyik előbbi tényező hiánya a tüzelőberendezés teljesítményének, élettartamának csökkenéséhez és a hatásfok romlásához vezet.”

Tisztelt Érdeklődő!

2024.06.17-től 2024.06.24-ig szabadságon vagyunk.

Információkérés, érdeklődés, megrendelés esetén kérem a benkel@benkel.hu email címen, vagy a honlapon elérhető űrlapon keresztül lépjen velünk kapcsolatba.

Ez idő alatt telefonon nem vagyunk elérhetőek.

Gyártási határidő jelenleg 1 hét.

Megértését köszönjük!

Gyergyay Benedek
ügyvezető, tulajdonos
BEN-KEL KFT.