Légfűtéses kandallóbetétek

A légfűtő kandallóbetét egy olyan kandalló tűztér, amely megfelelően körbeépítve képes a szobai levegőt gravitációsan cirkuláltatva felmelegíteni. Elsősorban azt a helységet fűti, ahová telepítették, de a megfelelő légtechnika alkalmazásával a meleg levegő a szomszédos helységekbe is eljuttatható.

Olyan, a mai életvitelhez nagyban igazodó, megújuló és energiatakarékos fűtési megoldásról van szó, melyet központi életterünkbe helyezve nap, mint nap csodálhatunk. A telepíteni kívánt helyiség lehetőségeihez és az igényeinkhez igazodva oldalüveges, sarok, kétajtós, tüzelőajtós vagy akár három oldalon üveges, panoráma kandalló is kivitelezhető.

Légfűtő készülékeink túlnyomórész lemezgrafitos szürkevas öntvényből készülnek, de a mai kor igényeinek megfelelve ugyanúgy megtalálhatók a lemezből készült, inkább a dizájnt előnyben részesítő termékek is. Utóbbiak védelmében és a tűztér hatásfokának javítása érdekében Grenamat AS 900-as magas hőállóságú béléstestet alkalmazunk. Kandalló tűztereinkre 5 év jótállást vállalunk. Magyar gyártó lévén cserealkatrészeink azonnal rendelkezésre állnak. Betétjeinket úgy alakítottuk ki, hogy bármilyen felmerülő probléma esetén, ez a helyszínen a kandalló felépítmény szétbontása nélkül orvosolható legyen.

Tüzelőanyag és begyújtás

Kandallóban való tüzeléshez a legideálisabb a száraz (35% -nál lehetőleg alacsonyabb víztartalmú), 30-35 centiméter hosszú és 7-15 cm átmérőjű keményfa hasábok használata. A legutóbbi tüzelés maradványait az újbóli begyújtás előtt el kell távolítani a tűztérből. Ez még könnyen begyulladhat, ezért fontos, hogy olyan edénybe kotorjuk, ami nem gyúlékony. Például fém vödörbe.

A huzat szabályozására szolgáló pillangószelepet és a levegő szabályozó nyílásokat nyissuk ki, majd helyezzünk el a rostélyon faforgácsot, olajos-hamut, újságpapírt, erre pedig néhány centi vastagságú fenyőfa gyújtósokat, körülbelül 0,5 kg mennyiségben. Az így előálló halmot rakjuk körbe tűzifával, úgy hogy kívülre kerüljenek a vastagabb hasábok, belülre a véknyabbak. Ha viharos az idő odakinn, vagy gyenge a kémény teljesítménye, akkor a hamugyűjtő tepsit, amit az előbb kiürítettünk, húzzuk ki úgy egy centire. Végül egy gyufa segítségével gyújtsuk meg a papírt, és csukjuk be a kandallóbetét ajtaját.

A begyújtás során résnyire kihúzott tepsit maximum negyed óra után toljuk teljesen vissza, különben kisebb lesz a kandallóbetét hatásfoka és magasabb a tűztér illetve a kémény hőterhelése. Ez pedig tüzelőanyag pazarlást és a kandalló élettartamának csökkenését eredményezné.Ha leégett az első rakomány fa, akkor érdemes összehúzni a parazsat és erre tenni az újabb adagot. Innentől 6-8 kilogramm fát rakjunk rá egyszerre. Ez körülbelül 2 óra alatt ég le.

A huzatszabályozó és a levegőellátást szabályozó nyílás segítségével úgy állítsuk be az égés erősségét, hogy 3 és fél – 4 kilogrammnál több fa ne égjen el egy óra alatt. Ha ennél több ég le, az szintén pazarláshoz vezet, mert az e fölötti rész nem ad hozzá a hőteljesítményhez, tehát nem hasznosul. A frontrészről működtethető huzatszabályzó pillangószelepet és a levegőszabályzót addig ne zárjuk le teljesen, amíg nem ért véget az intenzív égés.

 

A légfűtő kandallókat a hagyományos cserépkályhákkal szemben a gyors felfűtési idő, és a helyiség légtömegének teljes átmozgatása jellemzi. Nagyméretű hőálló üvegén keresztül a pattogó tűz látványa otthonunkba varázsolható. Építés során külső légcsatornán keresztül külső légforrásból bevezetett égési levegővel táplálható kivitelek szintén megtalálhatók termékpalettánkon. Más alternatív fűtési megoldásokhoz képest a légfűtéses kandalló ára versenyképes, ésszerű használattal a befektetési költség hamar megtérül. Természetesen meg kell említenünk azt is, hogy mindezen előnyökért cserébe nagyobb odafigyelést és törődést kíván: tűzifa elkészítése, raktározása-szárítása, a helységbe történő behordása, majd a folyamatos tűzrátétel. Jelen körülmények között a fatüzelést automatizálni nem lehet, de talán nem is szerencsés, mert elveszítenénk az ezzel járó hangulatát is.

A kandalló építés hozzáértő szakember feladata, úgyszintén a kémény tervezése, kivitelezése. A meleg levegő cirkuláltatása, a konvekciós burkolat kialakítása és az anyagok helyes megválasztása, mind odafigyelést és szakértelmet igényelnek. Megfelelő beépítés nélkül nemcsak a kandallók teljesítményét lehet lerontani, de a jótállási feltételeket is elveszíthetjük. A lakás, ház fűtésének egyszerű módja a rendszer (életterünk) levegőjének felmelegítése, melyre kiváló választás egy beépített, burkolattal ellátott égőtér. A vízteres kandallók annyiban térnek el, hogy a rendszer levegőjét részben, míg víztartályon keresztül a radiátor vagy padlófűtés csövekben lévő vizet melegítik. Kandalló építés az ország bármely pontján, beépítő mester által kivitelezhető. Kérjen információt elérhetőségeink egyikén.

Információk, jellemzői:

Égőtér: szürkevas öntvény
Üveg: 800°C-ig hőálló kerámiaüveg
Tömítő és kötőanyag: 1300°C-ig hőálló
Tűztérajtó: oldalra nyílók
Felületkezelés: sötétszürke hőálló festék
Tüzelőanyag: száraz fa
Égési levegő: frontrészről szabályozható
Hamuzófiók: 6,3 liter tüzelés közben üríthető
Huzatszabályozás: pillangószeleppel, frontrészről
Másodlagos levegő: állandó, tűzkamra felső harmadába vezetve
Külső levegő bevezetés: opciósan kérhető, szabályozható
Üvegtisztántartás: öblítő levegő (légfüggöny) biztosításával
Lángterelő: opciósan kérhető