Vízteres kandallóbetétek

A vízteres kandalló tűzterek olyan fatüzelésű fűtőberendezések, melyek képesek a ház központi fűtését teljesen kiszolgálni.

Szerkezetük általában egy alsó tűztérből és a rászerelt víztartályból áll, de kombinálható alsó viztérrel is. Utóbbi megoldás a kis helyiségekbe történő telepítés esetén ajánlott, ahol nincs szükség nagy légfűtő teljesítményre. Víztartályaink hosszlángcsöves kialakítású, magas minőségű kazánlemezből hegesztett szerkezetek.

A vízteres tűztér betéteknél vízoldali és légfűtő teljesítményt különböztetünk meg. A légfűtő a telepítés helyiségében hasznosul, a vízoldali teljesítmény pedig a különböző hőleadó egységeken (radiátor, padló, fal) keresztül juttatja el a megtermelt hőt. Családi házunk tervezésénél fontos átgondolnunk igényeinket, figyelembe venni belső tereink elrendezését, hogy a megfelelő készüléket tudjuk később kiválasztani. Ehhez a következő parméterekre lesz szükségünk:

  • a fűtendő légtér mérete,
  • a telepítés helyiségének mérete,
  • a számított hőszükséglet (szükséges teljesítmény)
  • kémény mérete
  • a hőleadok milyensége és mennyisége illetve,
  • hogy kiegészítő, vagy fő fűtési megoldásnak szánjuk a tervezett készüléket.

Fontos megjegyezni, hogy ez a fűtési mód ugyanolyan biztonságos, mint minden más központi fűtéses berendezés, de természetesen a biztonsági szerelvényekről itt sem szabad megfeledkezni. Amennyiben a víztartályban lévő hűtőrendszert a javasolt útmutatás szerint aktiváljuk, úgy működészavar nem lép fel, a tartályban nyomásnövekedés nem történik.

A szállítás és helyszíni szerelés megkönnyítése céljából termékeink két részben vehetők át!

A vízteres kandalló kielégítő működéséhez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű levegő betáplálás, úgyszintén a képződött füstgáz méretezett égéstermék elvezető kéményben történő elszállítása is. Építés kivitelezése során külső légforrásból, külső légcsatornán keresztül bevezetett égési levegővel táplálható készülékek szintén megtalálhatók kínálatunkban. Termékeink között megtalálhatók a magas élettartammal bíró öntvény tűzterek, úgyszintén a modern stílust követő egyszerűbb megjelenésű dizájn kandallók is.

Készülékeink cserealkatrészei, magyar gyártó lévén, azonnal rendelkezésre állnak. Tűztereinket úgy alakítottuk ki, hogy bármilyen felmerülő probléma esetén, a helyszínen a kandalló felépítmény szétbontása nélkül orvosolható legyen.

A kémény tervezése, építése, a kandalló építése hozzáértő szakember feladata. A meleg levegő gravitációs cirkuláltatásának megoldása, a konvekciós burkolat kialakítása és az anyagok helyes megválasztása szakértelmet követel. Megfelelő beépítés nélkül nemcsak a kandallók rendszer hatásfokát lehet lerontani, de a garanciális feltételeket is elveszítjük.

Központi fűtésre köthető berendezéseink állítható lábakon álló, öntvény tűzkamrával rendelkező, nyomás alá helyezhető szerkezetek.   Kialakításából adódóan, a nagy üveges felületének köszönhetően ezek a termékek életterünkbe helyezhetők. Fenti termékek között megtalálhatók az öntvény, de a lemez kialakítású termékek is. Amennyiben a szivattyú elektromos ellátása megszűnik, pl. áramszünet esetén, a tartályainkba épített hűtőrendszer aktiválódik egy termikus szelep segítségével. Fűtés rákötés lehetőségeiről bővebben tájékozódhat alább. Légfűtő termékeink nem igényelnek elektromos csatlakozást.

Készülékeink megfelelő használattal nem igényelnek különösebb karabantartást, évente egyszer érdemes fizikai úton eltávolítani a lerakódott kátrány, korom réteget a víztartály faláról. Ezzel kazánunk teljesítményét maximumon tarthatjuk.

Vízteres kandallóbetéteink karbantartása: https://youtu.be/lcPHzIXVag

Korszerű vízteres kandalló választásánál figyeljen oda a következőkre: legyen felső víztartállyal elátott kivitel, megoldott legyen az égési levegő ellátás és bevezetés, a tisztaüveg rendszer kialakítása, valamint célszerű olyan készüléket választani, amelyet öntvény égőtérrel szerelnek.

Vízteres kandallóbetét bekötési rajza:

Zárt- és nyitott rendszerű vízteres kandalló üzembe helyezésekor az égési levegő ellátásának megoldása már hazánkban is nagyban meghatározza a gyártók és beépítők – gyártási és kivitelezési – lehetőségeit az egyre magasabb szintű szakmai elvárások közepette.

Készülékek jellemzői:

Égőtér: szürkevas öntvény
Ajtóüveg: 800°C-ig hőálló kerámiaüveg
Tömítő és kötőanyag: 1300°C-ig hőálló
Ajtó: oldalra nyílók
Felületkezelés: sötétszürke hőálló festék
Tüzelőanyag: száraz fa
Égési levegő: frontrészről szabályozható
Hamuzófiók: 6,3 liter tüzelés közben üríthető
Huzatszabályozás: pillangószeleppel, frontrészről
Másodlagos levegő: állandó, tűzkamra felső 1/3-ába vezetve
Külső levegő bevezetés: opciósan kérhető
Üvegtisztántartás: öblítő levegő (légfüggöny) biztosításával
Lángterelő: viztartályos készülékeinkhez nem alkalmazható!
Hűtőkör: víztérbe építve