Vízteres kandallóbetétek felső víztartállyal széles választékban

A vízteres kandalló tűzterek olyan fatüzelésű fűtőberendezések, melyek képesek a ház központi fűtését teljesen kiszolgálni.

Szerkezetük általában egy alsó tűztérből és a rászerelt víztartályból áll, de kombinálható alsó viztérrel is. Utóbbi megoldás a kis helyiségekbe történő telepítés esetén ajánlott, ahol nincs szükség nagy légfűtő teljesítményre. Víztartályaink hosszlángcsöves kialakítású, magas minőségű kazánlemezből hegesztett szerkezetek.

A vízteres tűztér betéteknél vízoldali és légfűtő teljesítményt különböztetünk meg. A légfűtő a telepítés helyiségében hasznosul, a vízoldali teljesítmény pedig a különböző hőleadó egységeken (radiátor, padló, fal) keresztül juttatja el a megtermelt hőt. Családi házunk tervezésénél fontos átgondolnunk igényeinket, figyelembe venni belső tereink elrendezését, hogy a megfelelő készüléket tudjuk később kiválasztani. Ehhez a következő parméterekre lesz szükségünk:

  • a fűtendő légtér mérete,
  • a telepítés helyiségének mérete,
  • a számított hőszükséglet (szükséges teljesítmény)
  • kémény mérete
  • a hőleadok milyensége és mennyisége illetve,
  • hogy kiegészítő, vagy fő fűtési megoldásnak szánjuk a tervezett készüléket.

Fontos megjegyezni, hogy ez a fűtési mód ugyanolyan biztonságos, mint minden más központi fűtéses berendezés, de természetesen a biztonsági szerelvényekről itt sem szabad megfeledkezni. Amennyiben a víztartályban lévő hűtőrendszert a javasolt útmutatás szerint aktiváljuk, úgy működészavar nem lép fel, a tartályban nyomásnövekedés nem történik.

A szállítás és helyszíni szerelés megkönnyítése céljából termékeink két részben vehetők át!

A vízteres kandalló kielégítő működéséhez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű levegő betáplálás, úgyszintén a képződött füstgáz méretezett égéstermék elvezető kéményben történő elszállítása is. Építés kivitelezése során külső légforrásból, külső légcsatornán keresztül bevezetett égési levegővel táplálható készülékek szintén megtalálhatók kínálatunkban. Termékeink között megtalálhatók a magas élettartammal bíró öntvény tűzterek, úgyszintén a modern stílust követő egyszerűbb megjelenésű dizájn kandallók is.

Készülékeink cserealkatrészei, magyar gyártó lévén, azonnal rendelkezésre állnak. Tűztereinket úgy alakítottuk ki, hogy bármilyen felmerülő probléma esetén, a helyszínen a kandalló felépítmény szétbontása nélkül orvosolható legyen.

A kémény tervezése, építése, a kandalló építése hozzáértő szakember feladata. A meleg levegő gravitációs cirkuláltatásának megoldása, a konvekciós burkolat kialakítása és az anyagok helyes megválasztása szakértelmet követel. Megfelelő beépítés nélkül nemcsak a kandallók rendszer hatásfokát lehet lerontani, de a garanciális feltételeket is elveszítjük.

Központi fűtésre köthető berendezéseink állítható lábakon álló, öntvény tűzkamrával rendelkező, nyomás alá helyezhető szerkezetek. Működését tekintve kazán családba soroljuk őket. Fűtés céljából kialakított készülék, mely alkalmas az egész ház fűtését kiszolgálni. A kazán szó hallatán általában a vegyestüzelésű kazán, a gáz kazán vagy az elektromos kazán jut előszőr eszünkbe, holott készülékeinket úgynevezett szobakazánoknak is hívhatjuk. A kazánokat általában nem frekventált helyiségekben telepítjük. Kialakításából adódóan, a nagy üveges felületének köszönhetően ezek a termékek életterünkbe helyezhetők. Fenti termékek között megtalálhatók az öntvény, de a lemez kialakítású termékek is. Amennyiben a szivattyú elektromos ellátása megszűnik, pl. áramszünet esetén, a tartályainkba épített hűtőrendszer aktiválódik egy termikus szelep segítségével. Fűtés rákötés lehetőségeiről bővebben tájékozódhat alább. Légfűtő termékeink nem igényelnek elektromos csatlakozást. 

Készülékeink megfelelő használattal nem igényelnek különösebb karabantartást, évente egyszer érdemes fizikai úton eltávolítani a lerakódott kátrány, korom réteget a víztartály faláról. Ezzel kazánunk teljesítményét maximumon tarthatjuk. 

Korszerű vízteres kandalló választásánál figyeljen oda a következőkre: legyen felső víztartállyal elátott kivitel, megoldott legyen az égési levegő ellátás és bevezetés, a tisztaüveg rendszer kialakítása, valamint célszerű olyan készüléket választani, amelyet öntvény égőtérrel szerelnek.

Zárt- és nyitott rendszerű vízteres kandalló üzembe helyezésekor az égési levegő ellátásának megoldása már hazánkban is nagyban meghatározza a gyártók és beépítők – gyártási és kivitelezési – lehetőségeit az egyre magasabb szintű szakmai elvárások közepette.

Elméleti alapfogalmak

Az égés tulajdonképpen egy olyan kémiai reakció, mely során az éghető gáz a levegő oxigénjével hőtermelő reakcióba lép. Kialakulásához szükség van három egyidejűleg jelen lévő tényezőre: éghető anyagra (fa), égést biztosító közegre (levegő oxigénje), valamint az anyag gyulladási hőmérsékletét elérő hőmérsékletre.  Amennyiben gyújtóforrás nélkül, magas környezeti hőmérséklet hatására indul be az égés, öngyulladásról beszélünk. Két főbb típusát különböztetjük meg: tökéletes égés, mely során a jelenlévő összes komponens oxidációjához elegendő oxigén áll rendelkezésre valamint, tökéletlen égés, mely során a rendelkezésre álló oxigén mennyisége nem elegendő a tökéletes égéshez, így gyakran további éghető égéstermék keletkezik, mely az égéstermék-elvezető berendezésen át távozik a szabadba, ezzel csökkentve az égés és tüzelőberendezés hatásfokát. Az esetek 99%-ában tökéletlen égés valósul meg, a tüzelőanyag-részecskék és az oxigén molekulák tökéletes keveredése szinte soha nem érhető el, így az égés majdnem mindig légfelesleggel valósul meg.

Az égés

Az égés folyamata minden tüzelőanyagnál két szakaszból áll: a meggyulladásból és a tüzelőanyag elégetéséből. Az égéshez szükséges levegőmennyiség az oxigénszükségletből állapítható meg (100 térfogatrész levegőben 21 térfogatrész oxigén van). 1 kg fa elégetéséhez 4,2 m3 levegőre, azaz 0,88 m3 oxigénre van szükség. Könnyen kiszámítható például: egy 24 kW teljesítményű vízteres kandallóbetét a használata során, óránkénti 8-10 kg fa eltüzelése mellett körülbelül  30-40 m3 levegőt használ fel optimális esetben. A fából felszabaduló gázok nem keverednek teljesen a levegő oxigénjével, ezért többet kell bejuttatnunk, mint ami elméletileg a tökéletes égéshez szükséges. Tapasztalati tényezők szerint a légfűtő és vízteres kandallóbetétek tényleges levegőszükséglete körülbelül 1,8-szorosa a számított értéknek (míg a kályháknál ez az érték magasabb, körülbelül 2,9). Ezzel kalkulálva a tényleges levegő szükséglet 60-70 m3 óránként. Ugyanakkor a felesleges többletlevegő felmelegítéséhez energiát pazarolunk. Ez egyértelművé teszi, hogy nemcsak a túl kevés levegő hátrányos, a túl sok ugyanolyan kedvezőtlen a hatásfokra tekintettel. Meg kell említeni, hogy a légfelesleg-tényező szinte minden szakirodalomban más és más; 1,5-3 között mozog az érték, attól függően, hogy az égés mely szakaszában számolunk, milyen tüzelőberendezést üzemeltetünk és milyen környezeti paraméterek érvényesülnek.

Friss levegő, külső légforrás

A kandallóbetét tűzkamrájába történő levegő betáplálás kétféle módón történhet. Az eddig használt módszer a belső laktér levegőjéből, a tűztér frontrészéről történt. Ahogy az épület szigeteléstechnológia fejlődött, egyre korszerűbb nyílászárók és szigetelőanyagok tömítik a lakásokat, kényszerítve ezzel a külső levegő bevezetés használatának elterjedését. Megjegyzendő, hogy már az XIX. század második felében is létezett friss légbevezetővel ellátott tüzelőberendezés. Ebben az esetben külső légforrásból légcsatornán keresztül juttatjuk az égéshez szükséges levegő mennyiségét a kandalló tűztérbe. Mind primer mind szekunder égési levegő adagolására is felhasználhatjuk.  Néhány készülékben a primer levegő adagolását termosztát szabályozza, ez méri a távozó füstgázok hőmérsékletét és ennek megfelelően vezérli a levegőcsappantyút.  

A külső égési levegő bevezetésének módja történhet direkt módon a tűztérbe, vagy a konvekciós téren át a szoba belső levegőjéhez adagolva, melyből táplálkozik a kandallóbetétünk. E második módszer nemcsak az égéshez szükséges levegő mennyiségét biztosítja, de elláthat minket is oxigénnel valamint a párhuzamosan működő levegőt fogyasztó készülékeket is, amennyiben azok nem rendelkeznek saját külső levegő bevezetéssel. A kintről beáramló friss levegő a konvekciós térben felmelegszik, sterilizálódik, majd bekerül a szoba levegőjébe, ezzel frissítve, fertőtlenítve azt. Szükséges megemlíteni, hogy egy személy óránként 25 m3 friss levegőt használ el, miközben széndioxidot és vízgőzt termel. Amennyiben nem megoldott a lakás szellőztetése, friss levegő hiányában penészesedés, oxigénhiány lép fel, amely álmosságot, fejfájást, sőt betegségeket is okozhat. Érdemes odafigyelnünk ezen – olykor nem kellően figyelembe vett – tényezőre, hiszen jelentősen befolyásolja a közérzetet, sőt akár életeket is menthet.

Gyergyay Benedek
Okleveles gépészmérnök

Készülékek jellemzői:

Égőtér: szürkevas öntvény
Ajtóüveg: 800°C-ig hőálló kerámiaüveg
Tömítő és kötőanyag: 1300°C-ig hőálló
Ajtó: oldalra nyílók
Felületkezelés: sötétszürke hőálló festék
Tüzelőanyag: száraz fa
Égési levegő: frontrészről szabályozható
Hamuzófiók: 6,3 liter tüzelés közben üríthető
Huzatszabályozás: pillangószeleppel, frontrészről
Másodlagos levegő: állandó, tűzkamra felső 1/3-ába vezetve
Külső levegő bevezetés: opciósan kérhető
Üvegtisztántartás: öblítő levegő (légfüggöny) biztosításával
Lángterelő: viztartályos készülékeinkhez nem alkalmazható!
Hűtőkör: kazán vízterébe építve


Vízteres készülékeinket futárcégekkel az ország bármely pontjára segítünk eljuttatni. Keressen minket bátran ha beépítési tanácsra, beépítésre van szüksége a következő városokban: Budapest, Esztergom, Pécs, Veszprém, Pápa, Szekszárd, Szeged, Gyula, Hódmezővásárhely, Szentes, Budaörs, Érd, Szigetszentmiklós, Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza, Szentendre, Kecskemét, Szolnok, Cegléd, Zalaegerszeg, Dunakeszi, Dunaújváros, Budakalász, Tata, Tatabánya, Győr, Szombathely, Sopron, Mosonmagyaróvár, Gödöllő, Pomáz, Gyöngyös, Jászberény, Eger, Salgótarján, Ózd, Székesfehérvár, Visegrád, Vác, Baja, Békéscsaba, Kaposvár, Nagykanizsa, Szarvas, Hont.