Ha már kandalló, akkor miért ne legyen vízteres kandalló?

Ezt a kandallóra vonatkozó kérdést inkább a másik oldalról tudnánk megválaszolni, vagyis, ha kandalló, akkor miért válasszunk víztereset.

Ugyanis, ha már készen van a lakásunk, vagy házunk fűtési rendszere és a kandallóra mintegy hangulati és látványelemre tekintünk (amellett, hogy jelentős meleget is ad), akkor nagyot spórolhatunk a fűtési számlánkon, ha vízteres kandallót választunk és ráköttetjük a központi fűtésre. Így a látvány és hangulat ugyanúgy megmarad, mert a tűz így is látszik, így is meg kell rakni, be kell gyújtni stb., viszont a meleg ugyanonnan fog jönni, ahonnan eddig is, például a radiátorokból.

A különbség csak annyi lesz, hogy ha működtetjük a kandallót, akkor kevesebb gázt kell majd égetnünk. Összefoglalva: annak, akinek számítanak a költséghatékony fűtési megoldások és a hangulat és látvány mellett nem bánná, ha a fűtési költségei is csökkennének, azoknak leginkább a vízteres kandallókat ajánljuk. Ugyanakkor az is igaz, hogy a légfűtő kandallók is optimalizálják a fűtésre fordított összeget, itt azonban nekünk kell beavatkozni és résen lenni. A központi fűtésre kötött vízteres kandallóknál ugyanis automatika tudja szabályozni, hogy ha a radiátorokban keringetett víz eléri a kellő hőmérsékletet, akkkor automatikusan leálljon a gázfűtés.