A vízteres kandalló kialakításának nagyon fontos tényezője

Az emberek szeretik maguknak megtervezni, beépíteni a kandallót, az, hogy most légfűtő, vagy vízteres kandallóról van szó, az ebben a pillanatban mindegy.

Ez nagyon dícséretes is, aki ügyes a barkácsolásban és van szépérzéke, az könnyen beépítheti önmagának is a kandallóbetétet, nem egy esetet láttunk már, amikor a kedves ügyfél gyönyörű beépítéseket produkált a technikai leírások figyelembevételével.

A gond akkor van, ha a kandallóbetét építést úgy próbálják meg, ha nincsenek tisztában a hőtani alapvetésekkel. Ez egyrészt veszélyes dolog, másrészt könnyen el lehet vele rontani egy kandallóbetét hatásfokát, ha elkezdjük átalakítani. Különösen is igaz ez a vízteres kandallóbetétekre. Ugyanis naivan azt gondolhatnánk, hogy a kandallóbetét minél több oldalát cseréljük ki víztartályra, annál jobban fogja felmelegíteni a vizet a kandallónk. Ez azonban nem igaz. Ha a tűzteret körbevesszük oldalsó és hátsó víztartályokkal, akkor ez olyan mértékben hűti le a tűz magját, hogy a kandalló hatásfoka nagy mértékben csökkenni fog. Tulajdonképpen ez a legnagyobb hiba, amit vízteres kandalló tűztér kivitelezésnél el lehet követni.

Éppen ezért a Benkel típusú központi fűtéses kandallóbetétek (vízteres kandallók) többsége felső víztartállyal rendelkezik. Így a tűzkamra nem hűl le, az 50-60 fokos sugárzó hideg víztől. Extrém esetben hátsó vizes tartállyal is szereljük egyes vízteres kandallóbetétjeinket, de ezt speciális módon tesszük, úgy hogy a hátsó víztér ebben az esetben ne érintkezzen a kandalló tűzkamrájával.