Hogyan válasszunk tűzteret: légfűtő vagy vízteres kandalló?

Kandallóbetét kiválasztásánál először is érdemes átgondolnunk, hogy csak az adott helységet, ahova a készüléket telepítjük, vagy az egész lakterünket szeretnénk fűteni, illetve, hogy  a készülékünket csak fűtés rásegítésére vagy főfűtésként használnánk.

Természetesen az anyagi szempontokat is figyelembe kell vennünk, hiszen a vízteres tűzterek ára körülbelül kétszerese a légfűtő kandallóbetétekének, valamint a beszerelési költségük is magasabb.

Amennyiben központi fűtésre köthető vízteres tűzteret választunk, el kell döntenünk, hogy mekkora legyen a vízoldali és a légfűtő teljesítmény aránya. Ez a Benkel vízteres kandallóbetétek esetében széles skálán változtatható – a légfűtő teljesítmény minimalizálható 2-3 kW-ra. Nem szabad figyelmen kívül hagynunk azt a tényt sem, hogy nagyobb teljesítmény eléréséhez nagyobb mennyiségű tüzelőanyagot kell felhasználnunk. Ez számszerűsítve körülbelül kétszer annyi fa elégetését jelenti egy vízteres kandalló esetében.

Nézzük a technikai adatokat! A tűztér anyaga mindkét esetben öntvény, a vizes hőcserélő (víztér) 4 mm vastag lemezből készül. A huzatszabályzó pillangószelep a kimenő füstcsonkon van elhelyezve, manuálisan a frontrészről működtethető. A nagyméretű hamuzótepsi az ajtó kinyitása nélkül üríthető, valamint mindkét típus kérhető külső levegő bevezetési opcióval is.

További információkhoz kattints ide: légfűtő kandallóbetétek – vízteres kandalló tűzterek.