Mióta kandalló a kandalló?

Az első kandallónak nevezhető tüzeléstechnikai berendezések a 12. és a 13. század környékén jelentek meg, ugyanis ekkor kezdett elterjedni az a kialakítás, hogy az eddigi nyílt tűzteret – amelyen főztek, sütöttek és melegítette a szobákat – kürtővel látták el, és kéménybe vezették a füstöt,  ami egészen eddig a szobák levegőjét rontotta.

A szobákban mondhatni büdös volt, de legalább meleg, hogy egy klasszikus közhelyet idézzünk. A kandalló evolúciójának azzal kellett szembenéznie, hogy a kéményen keresztül nem csak a füst távozott, de a meleg nagy része is. Ezért eleinte körbevezették a füst elvezető kürtőket a szobák falain, hogy minél több hőt le tudjon adni a füstgáz, még a távozása előtt.

Szerencsére azóta eltelt több mint nyolcszáz év és a kandalló fűtés olyan nagy változáson ment keresztül, hogy gyakorlatilag napjainkban az egyik leggazdaságosabb fűtési megoldásról beszélünk. Nem is csoda, hogy megint kezd egyre jobban elterjedni a kandallófűtés, és az emberekben megfogalmazódik egy igény arra, hogy akár a gázfűtés mellett is legyen egy kandallója. Manapság a kandalló tehát nem csak fűtési lehetőség, de lakásdekorációs lehetőség és egyáltalán nem luxuscikk többé.