Grillezési tippek a Benkel Flekken sütőhöz

Legújabb termékünk, a Benkel Flekken sütő, alkalmat adott arra, hogy kipróbáljuk mi is, mit és hogyan tudunk grillezni vele. A Benkel Flekken sütő egy olyan grillezésre kialakított alkalmatosság, amelynek kialakítása egy kandallóbetét „aljhoz” hasonlít, középső és szélső rostélyokkal, kihúzható hamuzófiókkal.

Ebben a cikkünkben  szeretnénk adni néhány olyan ötletet, amit érdemes kipróbálni, mert javíthatja, „fűszerezheti” a grillezésünket.

A tökéletes flekken titkai: Grillezési tippek a szaftos végeredményért

A nyár a grillezés szezonja, és nincs is annál finomabb, mint egy szaftos, fűszeres flekken. De vajon hogyan készítsük el a tökéletes flekkent a flekkensütőben?

1. A megfelelő hús kiválasztása

A flekken alapja a jó minőségű sertéshús. A legideálisabb választás a sertéskaraj vagy a tarja, mivel ezek a húsrészek kellően zsírosak, így nem száradnak ki a grillezés során.

2. Pácolás: A szaftos végeredmény kulcsa

A pácolás elengedhetetlen a szaftos és ízletes flekken elkészítéséhez. A páchoz használhatunk olajat, fűszereket, fokhagymát, hagymát, és akár egy kevés sört vagy bort is. A páchoz ne adjunk sót, mert az nedvességet von el a hústól, inkább közvetlenül a sütés előtt sózzuk be azt. A húst legalább 2-3 órára, de akár egy éjszakára is pácolhatjuk a hűtőben.

3. A flekkensütő előkészítése

A flekkensütőt alaposan tisztítsuk meg, és kenjük be egy kevés olajjal, hogy a hús ne ragadjon le. A sütőt melegítsük elő közepes hőfokra.  Érdemes grill alátétet használni, hogy a zsír és egyéb folyadékok ne kerüljenek a tűzbe, mert az megváltoztathatja a hús ízét.

4. A tökéletes grillezés

Használjunk jó minőségű faszenet, mert ez tud egyenletes hőmérsékletet adni, és ne a kerti hulladékok elégetésével kapcsoljuk egybe a grillezést, mert ez szintén az ízek és az egyenletes meleg rovására mehet. Talán az egyik legfontosabb dolog, hogy csak akkor kezdjünk el grillezni, ha a szén már parázslik, mert akkor lesz megfelelő a hőfok. A nyílt lángon ugyanis csak megég a hús külseje, a belseje pedig könnyen nyersen maradhat.

Ha a parázsló faszénre babérlevelet, rozmaringot, vagy borókabogyót szórunk, az kellemes plusz ízeket adhat a grillezett ételünknek.

A pácolt húst tegyük a forró flekkensütőbe, és süssük oldalanként 5-7 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz. A sütés során többször forgassuk meg a húst, hogy egyenletesen süljön.

flekken sütés

5. Pihentetés: A szaftosság záloga

A megsült flekkent vegyük le a sütőről, és takarjuk le alufóliával. Hagyjuk pihenni 5-10 percig, mielőtt felszeleteljük. A pihentetés során a hús szaftjai eloszlanak, így még omlósabb lesz.

További tippek:

  • Használjunk fűszernövényeket a páchoz, például rozmaringot, kakukkfüvet vagy bazsalikomot.
  • A grillezés során locsolgassuk a húst a páccal, hogy még ízletesebb legyen.
  • Kínáljunk a flekken mellé friss salátát, grillezett zöldségeket vagy házi készítésű mártogatósokat.
  • Ne süssük túl a flekkent, mert kiszáradhat.

Receptajánló:

Fokhagymás-rozmaringos flekken

  • Hozzávalók: 1 kg sertéskaraj, 4 gerezd fokhagyma, 2 szál rozmaring, 1 dl olívaolaj, só, bors
  • Elkészítés: A fokhagymát apróra vágjuk, a rozmaringot finomra aprítjuk. Összekeverjük az olívaolajjal, sóval és borssal. A húst bekenjük a páccal, és legalább 2 órára a hűtőbe tesszük. A flekkensütőt előmelegítjük, és a húst oldalanként 5-7 percig sütjük. Tálalás előtt 5-10 percig pihentetjük.

 

Jó grillezést kívánunk mindenkinek,
ha pedig nincsen még grillezésre alkalmas eszköze,
akkor nagyon ajánljuk a Benkel Flekken sütőt!

Beépíthető flekkensütő hamuzóval
Beépíthető flekkensütő hamuzóval

Tisztelt Érdeklődő!

2024.06.17-től 2024.06.24-ig szabadságon vagyunk.

Információkérés, érdeklődés, megrendelés esetén kérem a benkel@benkel.hu email címen, vagy a honlapon elérhető űrlapon keresztül lépjen velünk kapcsolatba.

Ez idő alatt telefonon nem vagyunk elérhetőek.

Gyártási határidő jelenleg 1 hét.

Megértését köszönjük!

Gyergyay Benedek
ügyvezető, tulajdonos
BEN-KEL KFT.