Kandallók világa magazin

Cégünk bemutatása

„Fontosnak érezzük, hogy újságunk minden számában bemutasson olyan vállalkozásokat, amelyek nem csak a külföldről importált készülékek, építmények kereskedelmével foglalkoznak, hanem hazai munkaerőt foglalkoztatva, olyan hazai terméket állítanak elő, melyek felveszik a versenyt bármelyik külföldi gyártó termékével.

Ha a magyarországi kandallógyártás történetének könyvét visszalapozzuk, az első fejezet elején rátalálunk egy névre, amely nevet a mai napig megtaláljuk e vaskos művet lapozgatva. Tudják kiről beszélek? Gyergyay Csaba. A szakmabelieknek sokat mond a név, de az átlagembereknek talán nem ismerős. Rovatunkban ma róla olvashatnak.

Budapesttől alig negyven percre találjuk utunk célját. Ne keressünk óriási gyárat, modern automatizált gépsorokat, beléptető kaput, fontoskodó portást. Gyönyörű környezetben, a hegy oldalában, erdőkkel övezve egy manufakturális kis üzemet találunk, ahol a mai napig a kézi „míves” munkával készülnek a kandallóbetétek.
A Benkel kandalló telepén vagyunk.

Honnan származik ez az elnevezés? – kérdezem elsőre a tulajdonost és egyben a cég alapítóját.
Két fiam keresztnevének összeollózásából – Benedek és Kelemen.

Hogyan lesz valakiből kandallógyártó?

A történet még a nyolcvanas évek elején indult. Egy neves német cég megrendelésére kisgépeket gyártottunk és egyik németországi utam alkalmával találkoztam kandallóbetétekkel. Ott akkor már komoly kereslet volt a zárt tűzterű kandallókra, ellentétben a Magyarországgal, ahol ekkor még csak a nyitott tűzterűeket építettek és használtak. Így történt, hogy német exportra kezdtünk kandallóbetéteket gyártani az ottani felfokozott igények kielégítése érdekében. Hazánkban ekkor a kandallók építése és használata még kapitalista csökevénynek számított. Az ország első zárt tűzteres kandallóját talán mi építettük Balatonmárián. A nyolcvanas évek végén azután jöttek a kiállítások, felébresztve ezzel az igényeket itthon is – így jelképes és valóságos értelemben – helyükre kerültek e hasznos díszítői a lakásoknak.
Az öntvényből készült zárt tűzterek és a hozzá való kiegészítők és tartozékok sorozatgyártását a kilencvenes évek elején kezdtük el.

Mesélne egy kicsit a gyártásról?

A Benkel tűzterek alapelemeinek gyártása alvállalkozókkal kezdődött. Ma már jó néhány alkotóelemet saját kapacitással állítunk elő, de a fő alkotórészek, neves öntödékkel való együttműködés eredménye. Minden termékünk hazai alapanyagból készül. Az öntvényelemeket, pl. Kisvárdán készítik. A betéteket ragasztjuk – 1200 °C-ig bírja a ragasztó – csavarozzuk, csak a hamuzófiókot hegesztjük a kazánlemezhez. Kazánjainkra 5 év garanciát vállalunk. Mindent tudnak, amit a nagy külföldi gyártók termékei.
Már évekkel ezelőtt – a piaci igényekhez alkalmazkodva – jelentős figyelmet fordítottunk a különféle típusú hőhasznosítók célszerű változatainak kialakítására. Jelenleg a kandalló tűzterek hatásfokának javítása és teljesítményeinek növelése céljából hulladékhő hasznosítókat és levegős illetve vizes hőcserélőket is gyártunk. Mindig töröm a fejem újításokon, hogy még tökéletesebb termékek kerüljenek ki üzemünkből.
Napjainkban óriási változások történnek újfent, a kandalló piacon. Tíz éve megjelentek a vízteres kandallók, amelyek központi fűtésre köthetőek és ellátják akár az egész lakás fűtését is. Az idei gázválság, pedig kimondottan jót tett a szakmának, az emberek érdeklődésének középpontjába az alternatív, megújuló energiák – köztük a kandallók – kerültek. A következő évek fejlesztéseinek irányvonalai a vízteres kandallók körül forognak majd. Mi továbbra is meg fogjuk őrizni piaci pozíciónkat, melynek záloga a folyamatos fejlesztés, ez egyben versenyképességünk záloga.

Miként vélekedik a hazai piac jelenéről, illetve jövőjéről?

Napjainkban, amikor a külföldi versenytársak – olykor a magyar minőséget alulmúló – termékei elözönlik a belföldi piacot, mindannyiunk közös érdeke a magyar termékek elfogadottságának erősítése. E tekintetben még sok a dolgunk…

Zac
A cikk a Kandallók világa című szakmai magazinban, 2009-ben jelent meg

Tisztelt Érdeklődő!

2024.06.17-től 2024.06.24-ig szabadságon vagyunk.

Információkérés, érdeklődés, megrendelés esetén kérem a benkel@benkel.hu email címen, vagy a honlapon elérhető űrlapon keresztül lépjen velünk kapcsolatba.

Ez idő alatt telefonon nem vagyunk elérhetőek.

Gyártási határidő jelenleg 1 hét.

Megértését köszönjük!

Gyergyay Benedek
ügyvezető, tulajdonos
BEN-KEL KFT.